موضوع سفر و مسافرت و حکم روزه فرد مسافر یکی از موضوعات و مسایل مبتلابه در ایام ماه مبارک رمضان است که مراجع عظام تقلید در زمینه گاه نظرات مشابه و گاه نظرات مختلفی دارند.
موضوع سفر و مسافرت و حکم روزه فرد مسافر یکی از موضوعات و مسایل مبتلابه در ایام ماه مبارک رمضان است که مراجع عظام تقلید در زمینه گاه نظرات مشابه و گاه نظرات مختلفی دارند. در اینجا نظر پنج تن از آیات و مراجع عظام بهجت، خامنه ای، تبریزی، صافی و سیستانی (حفظهم الله) در رابطه با برخی احکام مربوط به روزه مسافر بیان شده است.
نظر این بزرگان در موارد 1 تا 4 مشابه و یکی بوده است بنابراین یک نظر به عنوان نظر جمعی آیات عظام ذکر شده است.
1- مسافرى که نماز چهار رکعتى او شکسته است، نمى تواند در سفر روزه بگیرد، ولى مسافرى که نماز او تمام، یعنى چهار رکعتى است باید در حال سفر هم روزه اش را بگیرد.
2- مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد. ولی اگر برای فرار از روزه باشد مکروه است.
3- اگر فراموش کند که مسافر است، یا فراموش کند که روزه مسافر باطل است و در سفر روزه بگیرد، روزه اش باطل است.
4- کسى که نمىداند روزه مسافر باطل است، اگر در سفر روزه بگیرد و در بین روز مساله را بفهمد، روزهاش باطل مىشود، و اگر تا مغرب نفهمد، روزهاش صحیح است.
اما در رابطه با زمان آغاز سفر و حکم آن مراجع معظم نظرات مختلفی داشته اند که هر یک به شکل جداگانه طرح می شود.
آیت الله بهجت (ره): اگر مسافر قبل از ظهر به سفر رود روزه اش باطل مى شود، چه از شب نیّت مسافرت داشته باشد یانه، ولى احتیاط مستحب این است که اگر از شب قبل تصمیم مسافرت نداشته، مسافرت نکند.
آیت الله تبریزی (ره): اگر پیش از ظـهـر مـسـافـرت کـنـد، وقتى به حد ترخص برسد، در صورتى که از شب نیت سفر داشته باشد، روزه اش بـاطـل مـى شود و الا بنابر احتیاط واجب روزه را تمام کند و بعدا قضا لازم نیست و اگر پیش از رسیدن به حد ترخص روزه را باطل کند کفاره بر او واجب است. اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روزه خود را تمام کند.
آیت الله خامنه ای: اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتى به حد ترخص برسد، یعنى به جایى برسد که دیوار شهر را نبیند و صداى اذان آن را نشنود، باید روزه خود را باطل کند، و اگر پیش از آن روزه را باطل کند، بنابر احتیاط کفاره نیز بر او واجب است. اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روزه خود را تمام کند.
آیت الله صافی : اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حد ترخص برسد، یعنی به جایی برسد که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود باید نیت روزه نداشته باشد و اگر از شب، قصد سفر نکرده باشد، احتیاط مستحب اتمام روزه و قضای آن است. اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت نماید باید روزه خود را تمام کند و در صورتی که شب نیت سفر کرده باشد احتیاط مستحب آن است که قضای آن را به جا آورد.
آیت الله سیستانی: اگر پیش از ظهر مسافرت کند ، ـ بنابر احتیاط واجب ـ نمىتواند آن روز را روزه بگیرد ، خصوصاً اگر از شب نیّت سفر داشته باشد . ولى در هر صورت نباید پیش از رسیدن به حدّ ترخّص چیزى را که روزه را باطل مىکند انجام دهد، وگرنه کفاره بر او واجب مىشود. اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید ـ بنابر احتیاط ـ روزه خود را تمام کند و در این صورت قضاى آن لازم نیست .
برگرفته از خبرگزاری شبستان
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: معارف ، ،